Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
ok. 5 marchewek średniej wielkości
1 szklanka mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
orzechy, bakalie, przyprawa do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
pół kostki masła
odrobina zimnej wody
Najwięcej czasu zajmuje tarcie marchewki. Proponuję więc przygotować to sobie na samym początki. Powinny wyjść nam dwie pełne szklanki.
Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej oraz naszą startą marchewkę. Wszystko mieszamy delikatnie. Dodajemy przyprawę do piernika oraz orzechy włoskie oraz rodzynki. Całość wylewamy na prostokątną blachę. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto według uznania dekorujemy pyszną polewą czekoladową :)
Smacznego!
mniaaaaam :)
Świetny pomysł dla mojego synka niejadka 😃😃
OdpowiedzUsuńja uwielbiam wersję z serkiem philadelphia zamiast polewy czekoladowej, polecam spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam ciasta, które łączą w sobie słodycz i coś zdrowego.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuń