Potrzebujemy pieczarek - ilość uzależniona od apetytu. Mogą to być zarówno klasyczne pieczarki, jak i przepyszne brązowe. Ważne, aby miały jak największe kapelusze, gdyż będziemy je napełniać.
Do tego ser typu lazur - polecam nie zastępować go innymi serami, gdyż to właśnie on dodaje przekąsce tej pożądanej słoności i charakteru.
Potrzebna nam będzie również szynka parmeńska lub szwarcwaldzka.
Pieczarki czyścimy i obieramy tak, aby pozostały nam same kapelusze.
Następnie ser lazur kroimy w drobną kostkę i napełniamy nim nasze przygotowane grzyby
Szynkę kroimy na paski i przykrywamy kapelusze. Tak przygotowaną "konstrukcję", wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Nasz ser powinien się rozpuścić, szynka podpiec, a grzyby odpowiednio zmiękną.
Zapewniam Was, że ta kombinacja smakowa jest wyśmienita!
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz