poniedziałek, 21 października 2013

Piernik marchewkowy - przepis

Mniaaam... W chłodne, jesienne popołudnie uwielbiam usiąść z filiżanką ciepłej herbaty, kawałkiem pysznego ciasta i ulubionym czasopismem. Dziś obiecany przepis, na jedno z moich ulubionych, jesiennych ciast - piernik marchewkowy. Jego zrobienie jest naprawdę łatwe, a ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

ok. 5 marchewek średniej wielkości
1 szklanka mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
orzechy, bakalie, przyprawa do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

polewa czekoladowa:

2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
pół kostki masła
odrobina zimnej wody

Najwięcej czasu zajmuje tarcie marchewki. Proponuję więc przygotować to sobie na samym początki. Powinny wyjść nam dwie pełne szklanki.

Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej oraz naszą startą marchewkę. Wszystko mieszamy delikatnie. Dodajemy przyprawę do piernika oraz orzechy włoskie oraz rodzynki. Całość wylewamy na prostokątną blachę. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto według uznania dekorujemy pyszną polewą czekoladową :)

Smacznego!















mniaaaaam :)

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł dla mojego synka niejadka 😃😃

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam wersję z serkiem philadelphia zamiast polewy czekoladowej, polecam spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, uwielbiam ciasta, które łączą w sobie słodycz i coś zdrowego.

    OdpowiedzUsuń