czwartek, 29 sierpnia 2013

Szybka przekąska, czyli pieczarki z lazurem i szynką parmeńską.

Jestem głodomorem -to ogólnie wiadoma rzecz. Uważam jedzenie, spożywanie, konsumowanie, degustowanie, za jedną z największych przyjemności mojego życia. Gdy za oknami coraz chłodniej, mój żołądek domaga się większej ilości ciepłych posiłków. Chcę przedstawić Wam przepis na prostą, szybką przekąskę na ciepło. Idealna w domu, a także jako danie na małych przyjęciach.

Potrzebujemy pieczarek - ilość uzależniona od apetytu. Mogą to być zarówno klasyczne pieczarki, jak i przepyszne brązowe. Ważne, aby miały jak największe kapelusze, gdyż będziemy je napełniać.

Do tego ser typu lazur - polecam nie zastępować go innymi serami, gdyż to właśnie on dodaje przekąsce tej pożądanej słoności i charakteru.

Potrzebna nam będzie również szynka parmeńska lub szwarcwaldzka.



Pieczarki czyścimy i obieramy tak, aby pozostały nam same kapelusze.
Następnie ser lazur kroimy w drobną kostkę i napełniamy nim nasze przygotowane grzyby

 
 
Szynkę kroimy na paski i przykrywamy kapelusze. Tak przygotowaną "konstrukcję", wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Nasz ser powinien się rozpuścić, szynka podpiec, a grzyby odpowiednio zmiękną.
 
 
Zapewniam Was, że ta kombinacja smakowa jest wyśmienita!
 
Smacznego!
 
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz